Andra festivaler

July 16, 2013

När man tänker festivaler är det för det mesta musikevent. Men det finns också många stora sportsliga event som är värda att nämna. Här samlas mängder av människor för att se duktiga atleter i mängder av sporter.

I de stora sporterna arrangeras alltid välbesökta tävlingar. Hockey har sitt slutspel och i fotbollen finns stora event både i Sverige och ute i Europa. Även sporter som inte har så många utövare arrangerar spännande event. Det finns många olika cuper inom till exempel kampsporter och isdans. Vi listar några stora tävlingar i Sverige och utomlands.

Friidrotten har blivit mycket populär på senare tid. Kanske beror det till stor del på de spännande arrangemangen kallade Diamond League som går runt i världen. Här får man se de stora stjärnorna tävla om att till slut bli champions. 100-metersloppen är alltid de mest populära bland åskådarna och här är det Jamaica som har ett stort försprång gentemot andra länder. Usain Bolt är det stora namnet inom denna gren. Han är inte bara outstanding på distansen 100 meter. Han är också storslagen i distansen 200 meter. Från Jamaica kommer också de namnkunniga personerna Yohan Blake och Donovan Bailey. Det är verkligen en fröjd att få se dessa duktiga atleter i aktion.

Sverige har också duktiga tävlande som medverkar i Diamond League. Här kan nämnas Emma Green Tregaro som tävlar i höjdhopp och Nil de Oliveira som tävlar i distansen 200 meter sprint. Angelica Bengtsson är en duktig stavhopperska och Michel Torneus är vårt senaste stjärnskott inom längdhoppningen.  Abeba Aregawi har nu fått svenskt pass och hon är en världsstjärna i grenen 1500 meter.

Fotboll är en stor sport i hela världen. När VM går sitter människor i alla länder och följer sändningarna. VM i fotboll ser man vart fjärde år och nästa gång blir det år 2014. Kvalmatcherna i VM är igång för fullt och Sverige tävlar i Grupp C mot länder som Tyskland, Österrike och Irland. Det har gått relativt bra för Sverige och om du vill följa med i utvecklingen kan du se en uppdaterad information om kvalet här: http://www.eurosport.se/fotboll/vm-kval-europa/2014/standing.shtml. Vi håller tummarna för att Sverige skall ta sig vidare i tävlingarna så vi får fortsätta se Zlatan Ibrahimovic agera på fotbollsplanen. Sverige har också fler duktiga spelare med i VM-laget men oftast är det honom man vill se agera. Zlatan spelar normalt i PSG i Frankrike och är där den stora stjärnan.