Musik utanför Sveriges gränser

January 9, 2014

Även om det svenska musikutbudet vad gäller konserter, festivaler och dylikt är mycket bra är det såklart alltid något extra att bege sig utanför Sveriges gränser för att uppleva musik.

Vill man inte resa så långt är Danmark ett alldeles utmärkt land för att uppleva musik. Det de allra flesta nog tänker på i detta sammanhang är såklart Roskildefestivalen. Rockfestivalen som är en av Europas största har funnits ända sedan år 1971 och lockar årligen upp emot 100 000 besökare. Genom åren har en lång rad världsartister gästat festivalen som till exempel Metallica, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Prince, Aerosmith och R.E.M för att nämna några.

Vill man inte åka på just Roskildefestivalen finns en hel andra sätt att uppleva musik på i Danmark. Exempelvis så bjuder huvudstaden Köpenhamn på ett rikt utbud av konserter och andra musikevenemang.

Den mest klassiska musiknationen av alla länder i Europa är utan tvekan England med en lång historia av pop och rock i absoluta världsklass. Framför allt huvudstaden London bjuder på kanske Europa bästa musikaliska utbud. Här finns klassiska spelställen som Hammersmith Apollo, Shepherd’s Bush Empire, Brixton Academy, Marquee Club, O2 Arena samt Wembley. Är man ute efter mer klassisk musik som opera och dylikt finns bland annat Royal Albert Hall samt Royal Opera House att tillgå.

Även utanför huvudstaden är möjligheterna till musikaliska upplevelser goda och då kanske framför allt i form av festivaler som bland annat Glastonbury Festival, Reading Festival eller Download Festival.

Näst efter England är troligtvis Tyskland det land i Europa som bjuder på det största musikaliska utbudet och kanske framför allt vad gäller festivaler. Den allra största och mest kända är Rock Am Ring som äger rum på racingbanan Nürburgring första helgen i juni varje år. Festivalen lockar årligen över 80 000 besökare och har genom åren besökts av de allra största artisterna inom rocken, bland andra Metallica, Iron Maiden, Green Day, U2, Red Hot Chili Peppers, Van Halen och Bob Dylan samt inhemska storheter som Rammstein och Die Toten Hosen.

För den som gillar hårdrock och heavy metal kan kanske Wacken Open Air vara något. Festivalen är Europas största vad gäller hårdrock med 80 000 besökare årligen. Fördelen för oss svenskar är att Wacken Open Air äger rum i norra Tyskland, vilket gör att det inte är alltför krångligt att sig dit om man nu skulle vilja det.