Musikfestivaler i Europa

October 18, 2013

Är man intresserad av att åka på festival och känner för att kanske åka utanför Sveriges gränser för att göra detta går det alldeles utmärkt då det runt om i Europa fullkomligt kryllar av intressanta och spännande musikfestivaler med lite olika inriktning.

En av de absolut största musikfestivalerna i Europa och också en av de som brukar ligga tidigast under sommaren är Rock Am Ring som äger rum på racingbanan Nürburgring, några mil söder om Bonn i västra Tyskland. Festivalen går normalt sett av stapeln första helgen i juni varje år och lockar upp emot 90 000 besökare.

Sedan första upplagan 1985 har en rad prominenta artister spelar på festivalen som exempelvis Metallica, Aerosmith, U2, R.E.M, Red Hot Chili Peppers, Muse, Bob Dylan,Rammstein samt Die Toten Hosen med flera. Årets line-up bestod bland andra av Green Day, Volbeat och 30 Seconds To Mars. Nästa års Rock Am Ring äger rum 6-8 juni.

Vill man kombinera en Londonresa med festival kanske Itunes festival kan vara något. Festivalen pågår under en hel månad med uppträdande från en eller två artister varje dag på The Roundhouse i Camden Town i norra London. Biljetterna till konserterna under festivalmånaden är helt gratis och lottas ut till Itunes-användare som anmält sitt intresse för biljetter till konserterna via Itunes Store eller festivalens app.

Sedan första upplagan ägde rum år 2007 har en rad kända artister spelat på festivalen som till exempel David Guetta, Scissor Sisters, Bloc Party, Oasis, Ozzy Osbourne, The National, Paul Simon, Swedish House Mafia, One Direction och Muse.

Årets festival som gick av stapeln under september månad inleddes av Lady Gaga och avslutades av Katy Perry. Däremellan spelade också bland andra Queens Of The Stone Age, Elton John, Vampire Weekend, 30 Seconds To Mars, Justin Timberlake samt svenska storheterna Avicii och Icona Pop.

Vill man inte åka så långt, men ändå uppleva en stor internationell musikfestival är det förstås bara att bege sig över Öresundsbron och till Roskildefestivalen, som funnits sedan 1971 och är således en av Europas äldsta musikfestivaler. Roskildefestivalen, som äger rum i slutet av juni och början av juli lockar årligen upp emot 100 000 besökare.

Andra stora musikfestivaler i Europa inkluderar bland annat Glastonbury Festival och Reading Festival i England, Pinkpop i Holland, Rock Werchter i Belgien, Paléo Festival i Frankrike samt hårdrocksfestivalerna Download Festival i England och Wacken open Air i Tyskland.