Starta ett band

May 28, 2015

837332-guitars

Det finns många olika sätt att starta ett band på idag – man gillar att romantisera processen med att exempelvis bandets medlemmar fann varandra under uppväxten och gärna med gemensam historia som stämmer väl in på bandets biografi.

Dalademokraten skriver om gemenskapen som uppstår när man startar ett band, och kanske var det mer vanligt förr i tiden att musiker höll samman för det är helt klart lättare att föreställa sig ett band från sjuttiotalet passar bättre in på denna beskrivning än ett modernt band som är verksamt i dagens musikindustri. Många stora band idag har uppstått genom auditions av stora musikbolag som senare satt ihop olika bandkonstellationer, något som många musiker ser något cyniskt på.

Det borde generellt sett vara lättare att starta ett band idag tack vare dagens tillgång till sociala medier, men dagens ungdom har också ett högre fokus på musikdrevet som egna individer, alltså det är inte grupper av hårdarbetande individer som sätter sitt eget ego åt sidan för att skapa den bästa möjliga musiken. Det är kanske en generalisering men många ungdomar som spelar instrument klagar ofta på att det är jobbigt att träffas en helg för intet. Som grupp med trummor och bas att försöka fungera ihop som ett band och ha plats till att repa kan vara svårt. Då kan det många gånger vara mycket enklare att bara ta med sin egen laptop och spela på egen hand. Idag är det fock många som supportar ungdomsband, och därav är utsikterna för en större publik ljusare. Det är åtminstone relativt lätt att hitta lokaler att hyra och spela på. Om du vill hyra en lokal kan du till exempel kontakta Telgias  som har egna lokaler men som också kan bli rådfrågade om lokalstorlekar och liknande.

Det ska helt enkelt mycket till för att lyckas sätta ihop ett fungerande band. Det krävs viss ansträngning från kommuner och skolors sida att underlätta för ungdomar som vill spela musik tillsammans.